Detvan ribizli (Ribes rubrum), az egyik legbőtermőbb piros ribizli
A Detvan piros ribizli (Ribes rubrum) a Lubawa ribizli utáni fáradhatatlan kutakodásom közben jött velem szembe egy cseh webshopban, és mélyvörös színű bogyóival és szép hosszú fürtjeivel azonnal megtetszett, ezért nyolc másik fajtával együtt a Detvan ribizlit is megrendeltem, amit több éves távlatból sem bántam meg, mert egy rendkívüli fajta. 😍
Sajnos idehaza ezt a fajtát sem lehet kapni, pedig ha valaki szereti a piros ribizlit, annak mindenképpen ajánlom, hogy szerezzen be egyet belőle (nálam a metszések után beszerezhető lesz a Detvan, és több másik Ribes faj is dugványok formájában).
Mitől olyan különleges a Detvan ribizli?
Első ránézésre talán nem is látszik olyan nagy dobásnak a rubinvörös bogyóival ez a Szlovákiában őshonos ribizli fajta, de mégis igazi kincs, főleg ha feldolgozásra szeretnénk egy kiváló fajta ribizlit. A Detvan ribizli bogyói ugyanis majdhogynem egyszerre érnek be, így nem kell naponta szedegetni és eltárolni, hogy aztán lekvár, szörp vagy esetleg bor készüljön belőle. Bogyói nem túl nagyok, inkább közepes méretűek, de fürtjei igen hosszúak.
A bokor növekedése visszafogott, nem növekszik gyorsan, cserébe viszont rendkívül bőtermő, és ezt rendszeresen tudja hozni évről-évre. Ágrendszere habitusából eredően szellős, a nyitott koronaforma jellemző rá. A Detvan ribizli rubinvörös bogyóinak savtartalma magas, ezért inkább a savanykás fajták közé sorolandó, de feldolgozásra kiváló. Mi friss fogyasztásra is szeretjük aromás íze miatt, de aki csak az édesebb fajtákat eszi meg frissen, annak nem ez lesz a kedvenc csemegéje.
Feldolgozásra azonban szerintem az egyik legjobb fajta. Középkorai fajtai, ami azt jelenti, hogy a betakarítás időjárástól függően június végére-július elejére tehető.
Hol lehet beszerezni a Detvan ribizlit?
Idehaza egyelőre nagyjából sehol, de mivel elérte azt a kort, hogy el kell kezdjem metszeni, így a metszésből származó, korlátozott számú vesszőket tavaszonként meghirdetem eladásra, ahogyan a fügéim metszését követően szoktam a füge dugványokat is. A ribizli fajok nagyon könnyen szaporíthatók dugványozással.
Aki azonban nem akar ezzel bíbelődni, annak nem marad más hátra, mint lengyel, cseh vagy szlovák kertészetekből rendelni. Ez azonban nem olcsó mulatság a relatíve magas postaköltség miatt. 😕 Mivel azonban tényleg nagyon könnyű a ribizlit dugványról szaporítani, érdemes lehet benevezni egy-két dugványra tőlem valamelyik tavasszal. Így legalább biztosan fajtaazonos növényetek lesz. 😉 A dugványokat a Fügés ember facebook oldalon, illetve itt, a weboldalon fogom meghirdetni, ezért érdemes lehet a facebook oldalt követni, itt pedig feliratkozni a hírlevélre, hogy biztosan ne maradj le róla, amikor a korlátozott számú vesszőket meghirdetem eladásra. 👍
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!