Recent in Recipes

érdekesség , fügeérés , hasznos tippek , tudomány ,

Beérik-e a félérett füge a spájzban, avagy utóérő gyümölcs-e a füge?

Az, hogy a füge utóérő gyümölcs vagy sem, legalább annyira vita témája a kiskerti fügések körében, mint az, hogy kell-e a fügét locsolni, vagy kell-e a fügét metszeni. Az egyik tábor esküszik rá, hogy a füge utóérő, és ha leszedjük, akkor tálcán, zacskóba, dobozba zárva pár nap alatt beérik.

Kellő időben szüretelt füge

A másik tábor pedig váltig állítja, hogy a füge nem utóérő, és ha leszedtük, akkor ott befejeződött az érése, és úgy marad, ahogy van. Szerintük ezért fontos a fügét pont a kellő érettségben leszedni, mert az bizony nem fog tovább érni még varázsdobozban háromszsáz „fügém érj be!” varázsige ráolvasása után sem.

De vajon kinek van akkor igaza?

A tudomány szerencsére mindenre jobb választ tud adni, mint az átlag kiskerti fügekedvelő, így ha vitás kérdésben nem tudjuk szép szóval eldönteni, kinek van igaza, bátran forduljunk a tudományhoz. A tudományos álláspont pedig az, hogy a füge nem utóérő gyümölcs. Érés közben ugyanis a gyümölcsökben különböző biokémiai folyamatok zajlanak le a bennük termelődő etiléngáznak köszönhetően (ettől érik a gyümölcs), és ezek a folyamatok az utóérőkben a szüret után is folytatódnak. Cukortartalmuk növekszik, savtartalmuk pedig általában ezzel arányosan csökken. Beltartalmi értékeik pozitív irányba változnak.

A nem utóérő gyümölcsökben azonban ez a folyamat a szüretelés pillanatában leáll, nem termelődik bennük tovább etiléngáz. Beltartalmi értékeik nem növekszenek, ahogyan cukortarlamuk és savtartalmuk sem változik. Éppen ilyen nem utóérő gyümölcs a füge is. Amikor leszedjük, akkor az érése befejeződik, és onnantól beltartalmi értéke nem hogy nem javul, de folyamatosan csökken. A Clemson University cikke is ezt az állítást támasztja. Vizsgálatuk szerint sem érik tovább a leszedett füge, csak állaga változik meg, valamint elkezd dehidratálódni, így a megváltozott ví-cukor arány miatt tűnik édesebbnek.

Hogyan lehet akkor édesebb és finomabb a leszedett füge pár nap után?

Sehogyan sem! Az csupán egy érzéki csalódás, aminek az oka egyszerű: a kulcsszó a fonnyadás. A leszedett füge víztartalma párolog, ezáltal folyamatosan csökken. Ezt hívjuk dehidratálódásnak, vagy köznyelvi szóhasználatban fonnyadásnak. Emiatt érezzük édesebbnek és finomabbnak a fügét, amely valójában nem lett sem jobb, sem édesebb, sem finomabb, csupán csak szárazabb. Olyan ez, mintha egy csésze vízbe beledobnánk két kockacukrot, majd kóstolás után a konyhapultra tennénk, és három napig otthagynánk párologni. A harmadik napon azt tapasztalnánk, ha megkóstolnánk, hogy édesebb, finomabb, mint amikor elkészítettük. Pedig nem lett édesebb, hiszen a cukor pontosan ugyanannyi benne, mint korábban. Ami változott, az a víz mennyisége, és a kevesebb vízben ugyanannyi cukor édesebbnek tűnik.

Korán szüretelt füge három nap fonnyasztás után

Így történik ez a füge esetében is, ezért nem érdemes leszedni idő előtt, mert akárki akármit is mondjon, nem fog beérni. Sajnos azonban sok fejben hibásan rögzült az utóérés fogalma, és ezért leszedik a fügét akkor, amikor az még tele van a latexes tejnedvvel, amit az íze is sokkal rosszabb, mintha beérne. Persze lehet mondani, hogy így legalább nem eszik meg a hangyák és a darazsak, de hát pont azért nem kell nekik sem, mert még nem igazán érett.

Ne szedd le az éretlen fügét!

A cikkben elhelyezett két kép között elég erős a kontraszt szerintem. Míg az első képen egy pont időben, kellő érettségben szüretelt, mézédes lédús füge látható, addig a második képen egy kellőr érés előtt két-három nappal leszedett, majd két-három napig zárt dobozban fonnyasztott, részben dehidratálódott füge látható. A második képen látszik, hogy az érés nem fejeződött be, a füge közepe durván üreges maradt, mert sok ezernyi apró gyümölcs a füge belsejében nem érte el a kellő érettségi fokot. Egyáltalán nem olyan guszta, mint az első épen látható füge.

Ezért én azt tanácsolom mindenkinek, hogy engedjük el az esetlegesen rosszul rögzült, téves információkat és helyette próbáljunk meg azonosulni a tudományos állásponttal. Ne szedjük le az éretlen vagy félig érett fügéet, várjuk meg inkább amíg a füge igazán érett lesz, és csak azután szüreteljünk. Igaz, hogy akkor már nem áll el olyan sokáig, és az is tény, hogy ilyenkor nagyon szűk az az időrés, amikor még előbb szüretelünk mi, mint a hangyák és darazsak, de megéri. Megéri, mert az igazán érett füge íze össze sem hasonlítható a félig érett, több napig fonnyasztott latexes valamivel, ami ha nem kapkodunk, menyei finom fügévé érhetett volna a fán.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A Fekete fügelégy (Silba adipata) elleni védekezés lehetséges módjai

Már a tavalyi (2023) évben is több olyan eset volt, amikor arra panaszkodtatok, hogy az éretlen fügék belsejében kukacokat, nyüveket találtatok. Ezen esetek száma az idei szezonban jelentősen megemelkedett, amely engem is arra ösztönzött, hogy mind nagyobb figyelmet szenteljek az akkor még csak gyanusítottként kezelt Fekete fügelégynek (Silba adipata) . Mára már biztosan tudjuk, hogy ezen esetért ez a gyümölcslégy volt a felelős. Fotó: Karthik De nem csak én vettem komolyan ezt az angol nyelven BFF-nek rövidített (Black Fig Fly) fügespecifikus kártevőt, hanem Ballai Gergő növénygyűjtő is, akivel nagyon sokat beszélgettünk már a kártevőiről, és sok hasznos információt cseréltünk már ki egymás között. Gergő komolyabban utána olvasott a fügelégy elleni lehetséges védekezési módoknak, és nagyon érdekes és olvasmányos cikket írt belőle. Ezt a cikket szeretném veletek megosztani úgy, hogy itt-ott hozzáteszek néhány gondolatot – szürke keretes szövegek – ehhez a remek íráshoz. A feke...

Füge dugványozása, porbujtása – így szaporíthatod tavasszal a fügét

Hamarosan itt a tavasz, és eljön az ideje a füge körüli tavaszi munkálatoknak is. Ilyenkor mérjük fel az esetleges téli fagykárokat, és ilyenkor jön el a füge metszésének is az ideje is. Ilyenkor sokaknak lesz hirtelen kisebb-nagyobb mennyiségben feleslegessé vált füge ágacskája, amiből kis hozzáértéssel akár új növényeket is nevelhetünk. Adódik is rögvest az első módszer a füge tavaszi szaporítására, ami nem más, mint a füge dugványozása tavasszal. Nekem is ilyenkor szoktak lenni eladásra meghirdetett dugványok a füge-fajtagyűjteményem éppen metszett fügefajtáiról , így ilyentájt érdemes sűrűbben figyelni a weboldalt vagy a Facebook oldalamat , ha érdekel a lehetőség. De ha feliratkozol a hírlevélre , biztosan nem maradsz majd le róla.🤠 Természetesen nem csak dugványozással lehet tavasszal szaporítani a fügét, hanem bujtással, vagy tősarjak leválasztásával is. Mindegyik módszerről írtam már korábban önálló cikket, így most ezeket csak részben írom le összegzésként, hogy egy ...

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai Áfonya Afrikai fügelégy állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz arónia articsóka aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta balkonkert beporzás berkenye beszámoló beszerzés betakarítás betegség beton a kertben biodiverzitás biokertészkedés biokontroll birs bodza bográcsozás bogyós bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler cickafark crna csapadék csíkos füge csináld magad csipkebogyó csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsa dézsás füge DIY Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás édesítőszer egészség egészséges egres egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris eper eperfa epifita érdekesség esemény ezüstcseresznye ezüstfa fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás fanyarka Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld fecske fekete berkenye Fekete fügelégy feketeribizli feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana Fig endosepsis fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű Füge-fajtagyűjtemény füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelégy fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda Fügés ember fügeszalámi fügeszú fűszerkert fűszernövény Gajumaru Treehouse Diner galagonya gasztro gasztró Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyömbér gyülcstermő gyümölcsfa gyümölcslégy hagyományőrzés halloween hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés homokozó Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű inváziós faj Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge josta kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó katica kényszernyugalmi állapot kertépítés kertészkedés kerti bútor kerti játék kerti party kerti pihenőhely kerti út kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás kocsibeálló koffig konténer konyhakert korai érés kordonos nevelés kórokozó környezettudatosság környezetvédelem közlemény Krakatoa kreatív hobbi kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetű levéltetvek lexikon ligeti zsálya litofita LSU füge madarak madárbarát kert magaságyás magnélküli magyar füge mediterrán medvehagyma Meg Lowman megtermékenyítés meggy mélynyugalmi állapot metszés mézalmácska mézbogyó mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna mulcs mulcsolás Naha Harbour Diner naspolya nematoda nemisfüge növény bemutató növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés örökzöld őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica pillangó- és méhbarát piros ribizli Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge raklap recept ribes nigrum ribes rubrum ribizli Ross Raddi rovarok a kertben rózsabogár rózsaszín ribizli San Pedro Silba adipata sövénynövény spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szabadidő szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok tökfaragás töklámpás tőosztás törpe füge történelem tősarj tőzegáfonya trágyázás tudomány turizmus tűzrakó ujjas óriás unifera utazás ültenövtés ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta veszélyes viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virág virágbogarak Zaprionus indianus zöldségnövény zsalukő zsálya

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu