Recent in Recipes

egészséges , gasztró , hagyományőrzés , kerti party ,

Káposztát savanyítottunk, de nem csupán hagyományőrzésből

Bár ezt a posztot csak most írom meg, de maga az esemény még 2024 novemberének első harmadában esett meg farmosi házunk kertjében. Igazából az egész úgy indult, hogy van egy kisebb baráti társaság, akikkel úgy két éve összejárunk havi rendszerességgel társasjátszani. Ilyenkor persze nem csak játszunk, beszélgetünk is a világ és saját életünk dolgairól, és egy ilyen beszélgetés alkalmával vetettük fel feleségemmel, Dórival 😍, hogy nem-e lenne kedvük közösen káposztát savanyítani (ehhez tudni kell, hogy mi saját felhasználásra évek óta készítünk minden ősszel-tél elején nagyjából 30 kg savanyú káposztát, amit általában tavaszig meg is eszünk, mert nagyon szeretjük).

De nem ám akárhogyan fogjuk a káposztasavanyítást elkövetni, mert nem ecetes káposztát készítünk, hanem valódi savanyított káposztát: hatalmas, négy késes káposztagyalun legyaluljuk, hordókba pakoljuk, „tapossuk”, fűszerezzük, majd hagyjuk a saját levében jól beerjedni. Annyira megtetszett nekik az ötlet (többen is rajonganak a társaságban a hagyományőrző dolgokért), hogy megbeszéltük, hogy november kilencedikén találkozunk nálunk, és káposztát fogunk savanyítani. Mivel több, mint 10 főre készültünk elegendő mennyiségű káposztát savanyítani, abban egyeztünk meg, hogy 100 kg káposztát fogunk feldolgozni (az alábbi fotón ennek csak egy része látható). 😁

Igen, jól olvastad, 100 kg káposztát vállaltunk be, amit verhetetlen áron sikerült beszereznie a csapatnak egyenesen a termelőtől, szóval 100% magyar termelői káposztával készültünk dolgozni. Ekkora mennyiséghez azonban ennyi embernek aligha lenne elegendő a mi egyetlen gyalunk, de szerencsére sikerült beszerezni még egyet. Ezen kívül kellett még pár nagy lábas, lavór, vájling is, meg sok só, babrélevél, köménymag, szemes bors, és persze a hideg ellen valami tömény, ami melegít munka közben, meg valami „lájtos”, amivel le lehet öblíteni a töményet... 😀

És mivel ez egy egész napos munka, így persze enni is kell valamit. Gyorsan leosztottuk a feladatokat, és abban maradtunk, hogy mindenki hoz, amit tud (sütemények, üdítőitalok, szeszes italok, edények, eszközök, stb). Mi magunk pedig vállaltuk, hogy beszerezzük a megfelelő mennyiségű fűszereket, és mi álljuk a kaját: vállaltam, hogy bográcsban fogok palóclevest főzni, és ehhez be is szereztük az összes hozzávalót...

November 9 reggel 10:00-tól vártuk a többieket. Mire jöttek, mi már kipakoltuk a kerti bútorokat, elkezdtem megrakni a tüzet a bográcsozáshoz, és nagyjából ezen műveletem közepette kezdtek el szépen sorban érkezni a többiek. Ahhoz képest, hogy előző nap még borongós idő volt, az égiek a kedvünkben jártak, mert már korán reggel kisütött a nap, és szinte egész nap szikrázó napsütés volt. Mindezek ellenére azért a sapkák és a meleg pulóverek elkeltek, mert nagyjából 10-14 Celsius fok volt egész nap.

Amíg én a tűzrakással foglalatoskodtam, addig a társaság kellemes beszélgetés közepette megpucolta a zöldségeket, a fokhagymát, valamint felkockázta a közel három kilogramm csirkemellet, és a nagyjából 30 deka füstölt szalonnát. Igen, tudom. A palócleves hagyományosan nem csirkemellből van, de mi mindig csalunk ennyit, mert a családban többen is vannak, akik csak így eszik meg ezt az ételt. De mivel ez mindenkinek megfelelt, így ebből nem volt semmi gond. Egy 16 literes bográcsban álltam neki megfőzni a palóclevest, amiben mint írtam, volt közel három kilogramm hús, egy kilogramm zöldbab, egy kilogramm sárgahüvelyű zöldbab, közel egy kilogramm sárgarépa, fehérrépa együtt, és az alap zsírját füstölt szalonna adta...

Amíg minden bele nem került a levesbe, a többiek elkezdték az irdatlan mennyiségű káposztát megtisztítani a külső, koszosabb levelektől, majd félbevágták őket és a torzsát is kioperálták belőle sebészi pontossággal. 😊 Szerencsére semmi sem ment veszendőbe, mert a keletkezett káposzta-hulladék egy része a komposztálóba került, az egészségesebb részeket pedig elvitték a Koshalmi Őshonos Állatpark állati jópofa lakói számára takarmányozási célból.

Szóval, mire odáig jutottam a palóclevessel, hogy magára lehetett hagyni, és csak néha-néha meg kellett keverni, addigra a csapat megtisztította mind a 100 kg káposztát, ami nagyon szép teljesítmény volt, azért mondjuk ki! 👍 Ezt követően nekiálltunk legyalulni a káposztákat hatalmas edények fölött a hatalmas káposztagyalukon. Azért ezek a kések igen élesek tudnak lenni, szóval vigyáznia kell az ember fiának, hogy le ne gyalulja a saját ujjait is. De szerencsére nem lett húsos káposztája a nap végére senkinek sem. 😁

A gyalulást néha abba kellett hagyni, hogy az edényeinket (kinek hordó volt kinek nagy méretű befőttes üvegek) töltsük káposztával. A régi hagyomány szerint hatalmas fa dézsákba rakták a káposztát kisebb adagokban, majd besózták, és mezítláb taposták. Mi nem akartuk ennyire komolyan venni a hagyományőrzést, így senkiről sem került le a cipő szerencsére. 😊 Mi egyszerűen az öklünkkel nyomkodva ösztönöztük a káposztát arra, hogy megszabaduljon saját levétől. Kisebb adagokban sóztuk, fűszereztük (babérlevél, köménymag, szemes bors), majd préseltük.

Valamikor kora délutánra lettünk kész a káposztával és a palóclevessel egyaránt. Összepakoltunk magunk után, majd leültünk és megebédeltünk. Annyira éhesek voltunk, hogy nem húztuk az időt fotózással, így az ebéd nem lett megörökítve. A munka közben elfogyott rengeteg sütemény, üdítő, sör és pálinka, valamint nagyon jókat beszélgettünk, nevettünk. Fantasztikus élmény volt, ha a csapat úgy gondolja, mi szívesen elkövetnénk ezt idén is. 😀 A poszt végére álljon itt egy fotó az eddigre már fantasztikusan beérett, megsavanyodott káposztánkról. Akit érdekel a lépésről-lépésre leírás a házi káposztasavanyításról, az kukkantsa meg az erről készült posztunkat a gasztroblogunkban: Savanyú káposzta készítése házilag – hordós káposzta

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A Fekete fügelégy (Silba adipata) elleni védekezés lehetséges módjai

Már a tavalyi (2023) évben is több olyan eset volt, amikor arra panaszkodtatok, hogy az éretlen fügék belsejében kukacokat, nyüveket találtatok. Ezen esetek száma az idei szezonban jelentősen megemelkedett, amely engem is arra ösztönzött, hogy mind nagyobb figyelmet szenteljek az akkor még csak gyanusítottként kezelt Fekete fügelégynek (Silba adipata) . Mára már biztosan tudjuk, hogy ezen esetért ez a gyümölcslégy volt a felelős. Fotó: Karthik De nem csak én vettem komolyan ezt az angol nyelven BFF-nek rövidített (Black Fig Fly) fügespecifikus kártevőt, hanem Ballai Gergő növénygyűjtő is, akivel nagyon sokat beszélgettünk már a kártevőiről, és sok hasznos információt cseréltünk már ki egymás között. Gergő komolyabban utána olvasott a fügelégy elleni lehetséges védekezési módoknak, és nagyon érdekes és olvasmányos cikket írt belőle. Ezt a cikket szeretném veletek megosztani úgy, hogy itt-ott hozzáteszek néhány gondolatot – szürke keretes szövegek – ehhez a remek íráshoz. A feke...

Füge dugványozása, porbujtása – így szaporíthatod tavasszal a fügét

Hamarosan itt a tavasz, és eljön az ideje a füge körüli tavaszi munkálatoknak is. Ilyenkor mérjük fel az esetleges téli fagykárokat, és ilyenkor jön el a füge metszésének is az ideje is. Ilyenkor sokaknak lesz hirtelen kisebb-nagyobb mennyiségben feleslegessé vált füge ágacskája, amiből kis hozzáértéssel akár új növényeket is nevelhetünk. Adódik is rögvest az első módszer a füge tavaszi szaporítására, ami nem más, mint a füge dugványozása tavasszal. Nekem is ilyenkor szoktak lenni eladásra meghirdetett dugványok a füge-fajtagyűjteményem éppen metszett fügefajtáiról , így ilyentájt érdemes sűrűbben figyelni a weboldalt vagy a Facebook oldalamat , ha érdekel a lehetőség. De ha feliratkozol a hírlevélre , biztosan nem maradsz majd le róla.🤠 Természetesen nem csak dugványozással lehet tavasszal szaporítani a fügét, hanem bujtással, vagy tősarjak leválasztásával is. Mindegyik módszerről írtam már korábban önálló cikket, így most ezeket csak részben írom le összegzésként, hogy egy ...

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai Áfonya Afrikai fügelégy állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz arónia articsóka aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta balkonkert beporzás berkenye beszámoló beszerzés betakarítás betegség beton a kertben biodiverzitás biokertészkedés biokontroll birs bodza bográcsozás bogyós bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler cickafark crna csapadék csíkos füge csináld magad csipkebogyó csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsa dézsás füge DIY Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás édesítőszer egészség egészséges egres egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris eper eperfa epifita érdekesség esemény ezüstcseresznye ezüstfa fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás fanyarka Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld fecske fekete berkenye Fekete fügelégy feketeribizli feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana Fig endosepsis fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű Füge-fajtagyűjtemény füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelégy fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda Fügés ember fügeszalámi fügeszú fűszerkert fűszernövény Gajumaru Treehouse Diner galagonya gasztro gasztró Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyömbér gyülcstermő gyümölcsfa gyümölcslégy hagyományőrzés halloween hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés homokozó Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű inváziós faj Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge josta kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó katica kényszernyugalmi állapot kertépítés kertészkedés kerti bútor kerti játék kerti party kerti pihenőhely kerti út kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás kocsibeálló koffig konténer konyhakert korai érés kordonos nevelés kórokozó környezettudatosság környezetvédelem közlemény Krakatoa kreatív hobbi kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetű levéltetvek lexikon ligeti zsálya litofita LSU füge madarak madárbarát kert magaságyás magnélküli magyar füge mediterrán medvehagyma Meg Lowman megtermékenyítés meggy mélynyugalmi állapot metszés mézalmácska mézbogyó mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna mulcs mulcsolás Naha Harbour Diner naspolya nematoda nemisfüge növény bemutató növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés örökzöld őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica pillangó- és méhbarát piros ribizli Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge raklap recept ribes nigrum ribes rubrum ribizli Ross Raddi rovarok a kertben rózsabogár rózsaszín ribizli San Pedro Silba adipata sövénynövény spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szabadidő szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok tökfaragás töklámpás tőosztás törpe füge történelem tősarj tőzegáfonya trágyázás tudomány turizmus tűzrakó ujjas óriás unifera utazás ültenövtés ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta veszélyes viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virág virágbogarak Zaprionus indianus zöldségnövény zsalukő zsálya

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu